Regeringen ser över åtgärder mot vapensmugglingen, SVT Nyheter 12/2 2018

Regeringen ser över åtgärder mot vapensmugglingen, SVT Nyheter 12/2 2018

Regeringen vill göra det svårare att smuggla vapen till Sverige. Nu ses lagstiftningen över.
Och finansminister Magdalena Andersson (S) stänger inte dörren för mer resurser till Tullverket. Det framkom under hennes besök i Skåne.

Regeringen presenterade ökade resurser till Tullverket i sin höstbudget, men enligt fackförbundet Tull-Kust krävs ännu mer pengar för att utöka bemanning och täppa till luckorna i gränsskyddet.

– Jag delar helt uppfattningen att Tullverket behöver mer resurser, och det är därför vi har gjort den största satsningen på över ett decennium, säger Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter Helsingborg.

Ville ha en halv miljard

Totalt har regeringen lovat 375 miljoner extra, utöver ordinarie anslag, till Tullverket fram till 2020. Men myndigheten efterfrågade drygt en halv miljard extra till och med 2020 för att inte behöva säga upp 100 årsarbetare.

Räcker anslaget?

– Vi följer utvecklingen noga och ser naturligtvis över om det finns behov av ytterligare resurser eller om det är ytterligare åtgärder som behövs för att stärka Tullverket.

Lagstiftning kan ändras

Magdalena Andersson delar Tullverkets och fackets problembild av att det sker en stor införsel av vapen i landet.

– Det är ett stort bekymmer att det kommer in vapen i Sverige. Här handlar det om att stärka både tullen och polisen, vi har även skärpt straffen mot att inneha vapen illegalt. Därtill behöver vi på fundera på om det finns ytterligare insatser för att ändra lagstiftningen.

Vad kan det vara konkret?

– Vi tittar just nu på vad vi kan göra ytterligare för att minska risken att det kommer in vapen i Sverige. Och det är något vi kommer att återkomma till, säger Magdalena Andersson.

Vill se fler tullare för pengarna

Finansministern vill att regeringens ökade tillskott till Tullverket faktiskt genererar fler tulltjänstemän vid gränsstationerna.

– Vi har tillfört mer resurser för att man ska kunna anställa fler tullare och vi har också lagt fler tjänster i Malmö, sedan får vi ha en löpande dialog med Tullverket så att vi också får mer verksamhet för de ökande resurserna.

 

Länk till artikeln på SVT Nyheter 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s