Alkohol och tobak togs i beslag under politikerns besök: ”Vill se att fler jobbar som, Helsingborg”, Sydsvenskan 5/3 2018

Alkohol och tobak togs i beslag under politikerns besök: ”Vill se att fler jobbar som Helsingborg”, Sydsvenskan 2018

Riksdagsledamoten Tomas Tobé (M) fick se både alkohol och tobak tas i beslag när Helsingborgs stad tillsammans med polis och tull gjorde en kontroll av ett vattenpipskafé. Efteråt vill han förenkla för samarbetet mellan städer och statliga myndigheter.

Kontrollen av ett av stadens många kaféer där gästerna framförallt kan röka vattenpipa kom efter flera indikationer på att verksamheten inte drivs efter gängse regelverk. Från stadens sida deltog miljöförvaltning och räddningstjänst som hade synpunkter på bland annat livsmedelshanteringen, förvaring av gasolflaskor samt utrymningsvägar. Tull och polis fann alkoholen och piptobaken, som är punktskattepliktiga varor, intressant, Skatteverket kollade kassaregistret.

– Det är ett otroligt intressant exempel på hur en kommun kan samarbeta med statliga myndigheter för att motverka den organiserade brottsligheten, säger Tomas Tobé på pressträffen efter tillsynen på kaféet.

Han skulle vilja att det som han beskriver som ”Helsingborgsmodellen” praktiserades på fler håll i landet och att förutsättningarna för detta förbättrades.

– Jag tror vi behöver ett mycket tydligare direktiv från nationell nivå att arbeta med lokal myndighetssamverkan, säger Tomas Tobé.

På regional nivå finns redan olika samarbeten, exempelvis mellan Polisen, Skatteverket och Försäkringskassan. Mellan dessa myndigheter har sekretessreglerna mjukats upp, i en lag från 2016. Den gäller dock inte för kommunikation mellan kommun och andra myndigheter.

– För oss betyder det att vi inte kan prata klarspråk om personuppgifter utan får prata i generella termer. I dag visste vi om saker som vi inte kunde dela med oss av, säger polisens operativa koordinator Jonas Berg.

Tomas Tobé vågar sig inte på ett vallöfte men vill gärna verka för att ändra på reglerna kring sekretessen.

– Ska det bli full kraft i detta måste vi lätta på sekretessen mellan statlig och kommunal nivå. Det måste bli lättare för polisen att föra samtal med exempelvis socialtjänsten, säger Tomas Tobé.

Mycket av den vattenpipstobak som säljs på vattenpipskaféer är tillverkad i illegala hemmafabriker i badkar. Skattesatsen för röktobak är 1 560 kronor per kilo. Det innebär att tobaksskatten för ett paket på 250 gram är 390 kronor och för ett paket på 50 gram 78 kronor.

När presskonferensen avslutas får Tullverkets biträdande gränsskyddschef Martin Petersson samtal från kollegorna som fortfarande är kvar på kaféet.

– Som det ser ut nu blev det tre fullastade bilar med alkohol och tobak och det rullar på med husrannsakan, säger Martin Petersson.

Denna gång resulterade inte tillsynen i något polisiärt ärende, men övriga brister och regelbrott som Tullverket och staden kunde konstatera kommer ändå få kännbara konsekvenser för ägaren. Och det kommer ske betydligt snabbare än vad en polisutredning kunnat landa i, och det är det som är hela poängen med samarbetet.

– Det här är ett väldigt vasst verktyg för att komma åt den här verksamheten, miljöförvaltningen och tullen med sina resurser kommer i mål mycket fortare än vi, säger Jonas Berg.

När stad och myndigheter kan störa ut verksamheter som fungerar som mötesplatser för kriminella eller som pengatvätt blir det ett komplement till det polisiära arbete.

– Det ena behöver inte utesluta det andra, vi behöver bekämpa brottsligheten på bredden. Det finns mer muskler bakom en miljöförvaltning än vad man tror, säger Tomas Tobé.

Samarbetet mellan stadens förvaltningar och de statliga myndigheter som finns representerade i Helsingborg inleddes för 1,5 år sedan. Nästa vecka ska det utvecklas genom ett nytt samverkansavtal mellan Helsingborg och polisen.

Länk till artikeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s