M: Tullen måste få rätt att stoppa stöldligorna, SvD 12/3 2018

M: Tullen måste få rätt att stoppa stöldligorna, SvD 12/3 2018

Varje år förs stöldgods till ett värde av 1–2 miljarder kronor ut ur Sverige och andelen stöldbrott som begås av utländska ligor ökar. I Stockholm har inbrotten ökat med 20 procent. Vi kräver att Tullen ges rätt att stoppa misstänkt stöldgods, skriver M-politikerna Cecilia Widegren och Tomas Tobé.

Många bostadsinbrott utförs av internationella ligor som kommer till Stockholm via färjor österut. Och det är ligorna som står för inbrottsökningen i Stockholm. Tullens roll för att stoppa ligorna är väldigt avgörande. Tullverket ansvarar för att övervaka och kontrollera trafiken till och från Sverige i syfte att säkerställa efterlevnad av reglerna om in- och utförsel av varor. I Stockholm är Tallinnterminalen i Värtahamnen en sådan punkt. Tyvärr har tulltjänstemän vid landets gräns ingen befogenhet att hindra en person eller stoppa ett fordon med misstänkt stöldgods. Sverige ska inte vara ett paradis för internationella stöldligor att slå fritt mot enskilda såväl som mot företag i hela landet.

Ligorna står för en stor andel av hela landets bostadsinbrott, fordons- och bildelsstölder, båtmotorstölder, stölder från jordbruk och inbrott på byggarbetsplatser. Polisen har rapporterat att de kommer till Sverige via Stockholm och därefter ger sig ut i landet för att sedan återvända till Stockholm, för att slå till två gånger under stöldturnéerna i Sverige. Det rimmar illa med att Tullverket tvingas släppa igenom misstänkt stöldgods på väg utomlands. Det vill vi sätta ett slut för.

Vill vi se en effektiv brottsbekämpning. Då kan inte tulltjänstemän stå och titta på när stöldgods transporteras ut ur landet. Som senast i veckan besökte vi tulltjänstemännen i Värtahamnen där de vädjar efter politiskt stöd. Därför föreslår vi  en rad konkreta åtgärder i syfte att stärka Tullverket och myndighetens brottsbekämpande arbete.

Vi vill att Tullverkets befogenheter utökas för att kunna stoppa och genomsöka fordon samt kvarhålla personer som påträffats med misstänkt stöldgods. Något som efterfrågas av Tullverket och behöver kompletteras med mer personal. På så vis kan utförseln av stöldgods försvåras och en stor del av denna brottslighet stävjas. Arbetet med nödvändiga lagändringar borde påbörjas snarast, tyvärr är regeringen alldeles för seg.

Slutligen behövs en kraftig resursförstärkning av Tullverket. Regeringen finansierar tyvärr inte sina åtgärder för att stärka Tullen. De lovar 50 nya tjänster men ger inte myndigheten resurser för det. Som det ser ut i dag har Tullen till och med svårt att behålla befintlig personal och kommer att behöva säga upp 135 personer om de inte får ökade resurser. Därför satsar Moderaterna vad Tullverket begär. Sammantaget 550 miljoner kronor till myndigheten under kommande år. Det är 175 miljoner kronor mer än vad regeringen satsar.

När kriminella flyttar fram sina positioner måste också myndigheter göra det. Det kräver att myndigheterna i sin tur backas upp och ges rätt förutsättningar för att sköta sitt arbete. Moderaterna kommer alltid att stå upp för de brottsbekämpande myndigheterna i deras arbete att trygga Sverige.

Cecilia Widegren (M)
skattepolitisk talesperson

Tomas Tobé (M)
rättspolitisk talesperson

Länk till artikeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s