Uttalande från regeringen om extra medel till Tullverket

Extra medel till Tullverket 2018

Regeringen vill stärka Tullverkets förmåga att stoppa in- och utförsel av illegala varor. För att möjliggöra investeringar i teknisk utrustning kommer regeringen tillföra ytterligare 52 miljoner kronor i år. Utrustningen omfattar fast kameraövervakning vid vissa gränsövergångar, ny spaningsutrustning, utrustning som ger goda möjligheter till hemlig dataavläsning och stärkt forensisk kapacitet. Förslaget ingår i regeringens vårändringsbudget som presenteras 16 april.

– Regeringen prioriterar trygghet. I höstbudgeten fick Tullverket ett permanent tillskott som innebär mer personal vid gränsen. När brottsligheten blir mer avancerad ställer det högre krav på teknisk bevisning. Därför kompletterar vi årets anslag med investeringar i teknisk utrustning. För oss går det före sänkta skatter, säger finansminister Magdalena Andersson.

Investeringarna ska stärka Tullverkets insatser. Modern teknik gör det möjligt för Tullverket att effektivare övervaka och kontrollera trafiken till och från Sverige så att bestämmelserna om in- och utförsel av varor följs.

– Vapen och narkotika är centrala delar i den organiserade brottsligheten. Nu förstärker vi insatserna för att stoppa vapen och narkotika redan vid gränsen, säger Magdalena Andersson.

Sammanlagt föreslås en ökning av Tullverkets anslag med 72 miljoner kronor i år. Utöver de 52 miljoner kronorna för teknisk utrustning kommer regeringen föreslå att ytterligare 20 miljoner kronor anslås till Tullverket. Tillskottet ger Tullverket möjlighet att hantera den ökade privatimporten. Kontrollerna att korrekta skatter, tullar och avgifter betalas ska öka på privatimporterade varor. Tullverket ska också förenkla för privatpersoner att betala moms på privatimport.

Bakgrund
I budgetpropositionen för 2018 gav regeringen Tullverket ett permanent tillskott för att öka tullkontrollerna vid gränserna. Tillskottet kommer att uppgå till 185 miljoner kronor från 2021. Ökningen till 185 miljoner kronor sker stegvis enligt följande:
2018   115 miljoner kronor
2019   130 miljoner kronor
2020   130 miljoner kronor
2021   185 miljoner kronor

Förslaget i vårändringsbudgeten innebär att Tullverkets anslagsökning för 2018 blir 187 miljoner kronor istället för 115 miljoner kronor. Övriga år påverkas inte av förslaget i vårändringsbudgeten.

Budgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

 

Länk till pressmeddelandet på regeringens hemsida >>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s