Sverige ska inte vara ett paradis för stöldligor BLT 11/1 2019

Ledare: Sverige ska inte vara ett paradis för stöldligor

Stöldligor står för 30 till 50 procent av de 20 000 bostadsinbrott som sker varje år. Och stölderna beräknas öka. Tullen måste få ökade befogenheter för att stoppa ligornas verksamhet.

 

I november 2017 utfördes en rad bostadsinbrott i Karlskrona, Ronneby och Bräkne-Hoby (24Blekinge den 10 november 2017). I oktober förra året greps fyra män för flera stölder av båtmotorer i Ronneby. Polisen menade även då att personerna ingick i en internationell stöldliga (BLT den 9 oktober 2018). Under 2015 tillgreps 49 traktorer av märket John Deere i hela landet, varav drygt 20 stycken ännu inte har påträffats.

Nyligen släpptes Trygghetskommissionen rapporten ”Den nya tidens kvalitetsbrott” som bland annat fokuserar på åtgärder mot ligorna. De kriminella nätverken som härjar i Sverige kommer främst från Litauen, Polen, Rumänien, Bulgarien och även till viss del från Georgien, och har nischat sig på olika typer av brottslighet, enligt rapporten. Dessa ligor står för 30 till 50 procent av de 20 000 bostad

Länk till ledaren i sin helhet>>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s