Annica Ögren: Ingen skulle märka om jag smugglade kokain, Metro 27/9 2018

Det vore på tiden att politikerna börjar se Sverige som det är och slutar vifta bort allvarliga problem som irriterande flugor, skriver Annica Ögren.

Jag skulle kunna smuggla in tio kilo kokain, en kalasjnikov och några påsar cannabis på det. Ingen skulle märka det. Vi skulle förmodligen alla kunna ta med oss detta och kliva rakt in i Sverige. Ingen skulle veta.

Så gick mina tankar i somras när jag passerade gränskontrollen i Malmö efter att ha varit på semester i Europa. Det stod inte en enda uniform vid gränsen. Jag nöjde mig med att fylla bagageluckan med några lagliga liter alkohol, men att Sveriges gränskontroller står tomma är givetvis något som smugglare och kriminella har koll på.

Årets valrörelse präglades mer av pajkastning änkonkreta förslag på hur den allt mer dystra samhällsutvecklingen ska vända.

Detta beror inte på enskilda tjänstemän ute på fältet. Tvärtom så är det tack vare dem som någonting över huvud taget görs för att skydda Sverige. Men lagar och budgetar bakbinder landets brottsbekämpande myndigheter.

Tullverket skriker efter personal och saknar resurser för att kunna hejda den lavinartade smugglingen av narkotika och vapen. Gränspolisen är så dåligt utbildade och utrustade att inspektörer på Schengen-nivå beskriver svensk gränskontroll som en av Europas sämsta. 

Bägge myndigheterna har varnat för att de inte kan skydda Sverige och de är två av alla myndigheter som går på knäna.

Du känner säkert till Migrationsverkets alarmerande problem, för att inte tala om svensk sjukvård.

Vems fel är det då? Jag säger regeringens.

Problemet är att de inte verkar förstå helheten av de problem som myndigheterna upplever. Har de någonsin varit ute ”på fältet” och sett verkligheten?

Det verkar inte så, då jag menar att årets valrörelse präglades mer av pajkastning än konkreta förslag på hur den allt mer dystra samhällsutvecklingen ska vända.

När jag intervjuade finansminster Magdalena Andersson om varför regeringen inte tagit myndigheternas varningar om allvarliga samhällskonsekvenser på allvar, svarade hon:

– Sådär kan man argumentera för varenda myndighet, då alla menar att det får förödande konsekvenser om de inte får mer pengar.

Men är det inte dags att politikerna lyssnar när myndighet efter myndighet larmar?

Varför skulle vi annars rösta på dem?

Oavsett vilken regering som kommer styra i Sverige efter årets valkaos, vore det på tiden att politikerna börjar se Sverige som det är och slutar vifta bort allvarliga problem som irriterande flugor.

Annica Ögren

 

Länk till artikeln i Metro