M-politikern om de tomma gränskontrollerna: ”Helt oacceptabelt”, Metro 19/9 2018

M-politikern om de tomma gränskontrollerna: ”Helt oacceptabelt”, Metro 19/9 2018

Gränskontroller står tomma och personal klarar inte av att stoppa illegala varor – och personer som inte har rätt att visats i landet. Tomas Tobé (M), riktar nu kritik mot regeringen efter två olika granskningar av Metro och Kvällsposten.

Metros tidigare granskning av tullen visade på underbemannade gränskontroller i landet. Tullinspektörer larmade om att de inte kunde stoppa införseln av narkotika och vapen.

Tidigare i veckan avslöjade även tidningen Kvällsposten att Sverige har en av Europas sämsta gränskontroller. I avslöjandet nämns gränspolisens underbemanning som en av orsakerna.

Situationen beskrivs sammantaget som så dålig att gränspolis »inte kan skydda samhället«. Det går i linje med Tullverket som dessutom har varnat regeringen för allvarliga konsekvenser om inte budgeten för den brottsbekämpande myndigheten höjs. Bland annat har Tullverket sagt inte längre kan »trygga samhället med kontroller på fler orter och under fler av dygnets timmar«.

M-politikern: ”Oacceptabelt”

Tomas Tobé (M), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson, är kritisk till att regeringen inte agerat på problematiken inom både tullen och gränspolisen.

– Det här är en oacceptabel situation. Vi måste kunna stoppa flödet av narkotika och vapen i Sverige och en person som inte har rätt att vistas i Sverige inte heller ska komma in över gränsen, säger han till Metro och fortsätter:

– Vi har föreslagit ytterligare 500 tulltjänstemän och vi måste även förstärka gränspolisen.

Tomas Tobé anser att gränspolisen och tullen är kraftigt underfinansierade.

– Det är därför vi har hamnat i det här läget. Vi tycker ju att man ska ha fri rörlighet inom EU, men det har aldrig handlat om fri rörlighet för kriminella. Jag tycker inte det här behöver vara en partiskiljande fråga eftersom det handlar om landets säkerhet, säger Tomas Tobé.

Gränspolisen kritiseras

Vid Sveriges gräns jobbar tull och gränspolis sida vid sida. Men en stor skillnad mellan myndigheterna är att tullen främst jobbar mot illegala varor och mot personer som kan tänkas smuggla in dessa varor i landet.

När nu gränspolisen kritiseras för att personal bland annat saknar rätt utbildning för att kunna upptäcka falska pass och förfalskade dokument, aktualiseras frågan om skyddet vid gränskontrollerna igen.

– Vi menar att man borde flytta Tullverket från Finansdepartementet till Justitiedepartementet, så att man ser på tullen som en brottsbekämpande myndighet och inte en myndighet som finns till för att endast dra in skatter och moms. Det här är något som vi sett över en längre tid och en delförklaring till varför den är så underfinansierad, säger Tomas Tobé.

Finansministern: ”Ökar resurser”

När Metro tidigare intervjuade finansminister Magdalena Andersson (S)om tullen, höll hon inte med om att myndigheten behövde mer resurser än de hittills fått.

– Vi ökar resurser till tullen och vi har gett dem ytterligare befogenheter i hur de arbetar. Men självklart måste tullen också se till att använda skattepengarna så effektivt som möjligt och utveckla sin verksamhet, sa hon då.

Länk till artikeln