Pluggade vapen ett växande problem, Svenska Dagbladet 11/11 2017

Pluggade vapen ett växande problem, Svenska Dagbladet 11/11 2017

 

Äldre vapen från krigen på Balkan står fortfarande för den stora massan av Europas illegala vapen. Pluggade vapen, som går att göra funktionsdugliga igen, nyinköpta från vapenfirmor i samma område utgör dock ett växande problem.Via tre inköpsresor till en slovakisk vapenfirma öster om huvudstaden Bratislava misstänks fyra män ha smugglat in 235 pluggade vapen till Sverige. Kulsprutepistolerna och automatpistolerna har sedan gjorts användbara igen och sålts till kriminella. Nu börjar rättegången mot männen i Malmö tingsrätt och tillvägagångssättet är ingen nyhet för polisen.
– Den stora mängden av illegala vapen kommer fortfarande från västra Balkan och de områden som har haft forna krig. Det är vapen som har blivit över och är kvar på marknaden. Men nu kan man se att den vanliga mängden plussas på med den här typen av smuggling och inköp direkt från olika vapenfirmor, säger Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

En stor del av de illegala vapen som cirkulerar i Europa består av just pluggade vapen som har gjorts funktionsdugliga igen eller start- och gaspistoler som modifierats till dödliga vapen, enligt den europeiska polismyndigheten Europol. Kriminella över hela Europa utnyttjar att det finns olika vapenlagstiftningar bland EU:s medlemsstater. Förra sommaren grep exempelvis italiensk militärpolis två män som hade köpt 160 pluggade vapen från Slovakien.
– Vi har sett en liten trend där vapen kommen från de här ställena. Det är ett av våra fokusområden att försöka samarbeta med andra länder och tillsammans försöka förhindra den här utvecklingen, säger Emil Eisersjö.
Malmöborna som nu ska upp i rätten misstänks ha använt hyrbilar för att föra in vapnen. Enligt Europol är dock postgång numera det vanligaste sättet att smuggla illegala vapen eller vapendelar. Handeln sker via marknadsplatser på den dolda delen av internet som kallas darknet.

 

Länk till inlägget i Svenska Dagbladet här