Håll i Tullverkets förstärkning, Skånska Dagbladet 21/11 2018
Med sitt geografiska läge är Malmö och Skåne porten till Skandinavien.
Malmö är många gånger första anhalten för all slags trafik, även illegal införsel av exempelvis narkotika och vapen. Genom att stärka tullen i Malmö kan vi stoppa införseln av vapen och droger redan vid gränsen.
Resurserna till Tullverket har ökat i år, både till grundverksamheten och med ett extra tillskott för investeringar i teknisk utrustning. Socialdemokraternas ambition är att dessa anslag ska öka stegvis under de nästkommande åren. Som riksdagsledamöter från Malmö är vi också extra nöjda att regeringen beslutat att Tullverket i Malmö ska förstärkas med 80 tjänster.
Sverige ska bli tryggare – med en bättre välfärd och hårdare tag mot brottsligheten. Det görs på många olika sätt och olika myndigheter har olika uppgifter i detta. Under de senaste åren har flera myndigheter fått ökade resurser för att vi ska öka samhällets direkta brottsbekämpande kapacitet.
Över blockgränserna är vi överens om att vi behöver fler polisanställda och det finns en samsyn i att fler måste utbildas till poliser. Vi är väldigt glada att den efterlängtade polisutbildningen i Malmö kunnat startas. På sikt kommer den att ge fler poliser som vill stanna i staden och regionen för att arbeta samt bättre förankring av och större förståelse för polisens arbete.
Vi vet också att det trettiotal åtgärder och lagändringar som regeringen genomfört för att komma åt de kriminella gör skillnad, som skärpt vapenlagstiftning som gör det lättare att häkta personer som bär vapen samt möjligheterna att kameraövervaka särskilda platser.
Det är positivt att handel och trafik över gränserna ökar och vi menar att den kommer att fortsätta göra det i takt med att Skåne kommer närmare kontinenten via den påbörjade Fehmarnbältförbindelsen.
Tullverkets viktiga roll att kontrollera varor som kommer in i och ut ur landet bidrar till ett säkert samhälle genom att se till att företagen konkurrerar på lika villkor och genom att förhindra att varor illegalt förs in i landet.
Men Tullverket är även en del i samhällets gränsskydd och ska, i samverkan med polisen, bedriva brottsbekämpande verksamhet. Tullverket har under 2017 (enligt årsredovisningen) tagit cirka 835 000 liter alkohol, mer än 28 miljoner cigaretter, mer än 32,5 ton tobak samt avslöjat en omfattande illegal tillverkning av cigaretter i Sverige. Verket har vidare beslagtagit 61 skjutvapen och identifierat 39 kriminella nätverk och slagit ut 16 sådana. Det gör skillnad att dessa beslag har gjorts men vi kan göra mer.
Det gäller att hålla i resursförstärkningen till Tullverket och säkerställa att dess arbete har möjlighet att hålla Sverige tryggt.
Joakim Sandell (S) Hillevi Larsson (S) Jamal El-Haj (S) riksdagsledamot från Malmö