Ledare: Orimligt att tullen inte kan ingripa mot ligorna

Ledare: Orimligt att tullen inte kan ingripa mot ligorna

”De senaste dagarna kan tulltjänstemän ha stått och tittat på när verktyg och maskiner som stulits i Jönköpings län förts ut ur landet och inte kunnat göra annat än just titta på. Så kan det inte få fortsätta.

Natten mot tisdagen stals verktyg för 250 000 kronor från en byggarbetsplats i Värnamo. Natten därpå var tjuvarna framme i Habo. Natten mot fredagen var det Vetlanda som drabbades. Där stals maskiner för en 240 000 kronor. Även på andra platser i landet har liknande stölder inträffat under den gångna veckan.

Chefen för underrättelseenheten vid Polisens nationella operativa avdelning varnar för att ligor i Litauen har specialiserat sig på verktygsstölder (ATL 19/10). Tidigare har polisen gått ut med att så mycket som hälften av alla inbrott i landet kan begås av utländska ligor.

Tullverkets personal har inte befogenhet att ingripa när den misstänker att gods är stulet. Den kan inte beslagta gods eller kvarhålla personer om det inte finns ett registrerat brott som godset kan kopplas till. Det enda den kan göra är att ringa polisen och hoppas på det bästa. Om polisen inte kan komma just då är det inget annat att göra än att vinka när tjuvarna kliver på färjan med verktyg, maskiner, bildelar, båtmotorer eller datorer.

På grund sin maktlöshet när det gäller vad som förs ut ur landet ägnar Tullverket nästan allt sitt krut åt importflödet. Bara 2 procent av verkets kontroller ägnas åt utgående trafik (SVT 9/2).”

Länk till hela artikeln i sin helhet>>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s