Tullverkets beslagsstatistik

Beslagsstatistik

Tullverket redovisar vid varje helår statistik över olika genomförda kontroller, beslagtagna varor som till exempel narkotika, alkohol, tobak, dopingsmedel, skjutvapen och omhändertaganden av alkohol, tobak och missbrukssubstanser.

Den 14 februari 2018 presenterades beslagsstatistiken för 2017. Den visar en kraftig ökning av beslag jämfört med föregående år. Framför allt gäller det större mängder narkotika, där bland annat beslagen av amfetamin och cannabis sticker ut. Parallellt har även volymen beslagtagen eller omhändertagen alkohol och tobak ökat.

Den beräknade samhällsnyttan för narkotika- och dopningsbeslagen har också ökat markant, från drygt 1,4 miljarder kronor 2016 till närmare 3 miljarder kronor 2017. Detta är en konsekvens av att beslagsvolymerna har ökat kraftigt.

Tullverket redovisar statistik för hela landet och på lokal nivå (länkar nedan).

 

I bildspelet nedan finns en kortare sammanfattning av resultaten för 2017, som visades på pressträffen i Värtahamnen 14/2. De kontroller Tullen har genomfört under 2017 har resulterat i drygt 6600 beslag av narkotika och dopningsmedel, vilket är något fler beslag än under 2016 (+ 5 %). Omvandlar man dessa beslag till samhällsnytta, där man beräknar vilka kostnader som våra beslag besparar samhället, så har den har ökat markant: från 1,4 miljarder 2016 till närmare 3,9 miljarder 2017. Mängden beslagtagen narkotika och dopningsmedel har ökat kraftigt under 2017 jämfört med 2016 – och då var 2016 ändå ett bra år för Tullverket, sett till samhällsnyttan. 2017 är på så vis ett rekordår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s